eSports dünya kupası şu anda dünya kupası olarak biliniyor. Elektronik Spor Dünya Sözleşmesi (ESWC). Bu uluslararası yarışma, her yıl gerçekleştirilen birkaç eSpor içerir. Tipik olarak, ulusal eleme etkinlikleri genellikle dünyanın her yerinden takımlar arasında gerçekleşir.
Sadece elemeleri kazananlar şampiyonada ülkelerini temsil etme hakkına sahip olurlar. Etkinliğin popülaritesi yavaş yavaş ama istikrarlı bir şekilde artıyor. Şu anda dünyanın dört bir yanından yüz binlerce çevrimiçi izleyiciyi kendine çekiyor.
ESWC, Ligarena adlı bir Fransız şirketi tarafından oluşturuldu. Şirket daha önce yalnızca Fransa'da daha küçük LAN etkinliklerine ev sahipliği yapmasıyla biliniyordu. 2003 yılında şirket büyük olmaya ve dünyanın her yerinden katılımcıların katılabileceği bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya karar verdi. Bu, ESWC'nin doğuşunu işaret etti.
Şirket daha sonra büyüdü ve 5005'te Game–Services olarak değişti. Daha sonra 2009'da Games-Solution adlı başka bir şirketi getirdi ve bu şirket daha sonra markasının sahipliğini aldı. 2012 yılında elektronik sporlarda uzmanlaşmış Oxent adlı bir ajans ESWC'yi satın aldı.
ESWC katılımcıları
2003 yılında düzenlenen ilk eSpor dünya kupasına 358 farklı katılımcı katıldı. Toplamda 37 ülke, 150.000 Euro'luk para ödülünü kazanmak için etkinliğe katıldı. Etkinlikte sadece beş oyun yer aldı. Katılımcı sayısı 2006 yılına kadar 53 farklı ülkeyi temsil eden 547'ye ulaştı. Para ödülü de 400.000 ABD dolarına yükseldi. Oyun sayısı da yediye yükseldi.
ESWC, her yıl sürekli artan katılımcı sayısı ile her yıl gerçekleştirilmektedir. Ancak, para ödülü her iki yönde de dalgalandı ve bazı yıllarda havuz ödülü önceki yıllardan daha düşüktü. Bazı yıllarda, etkinliğin yapısı da oyuncuların ve seyircilerin deneyimini geliştiren iyileştirmeleri içerecek şekilde değişti.
ESWC'deki oyun özellikleri
2003 yılında, ESWC etkinliğinde sadece beş oyun yer aldı. Bunlara Counter-Strike, Unreal Tournament, Warcraft III, Quake 3 ve Counter-Strike Female dahildir. 2004 yılında ise Painkiller ve Pro Evolution Soccer listeye eklendi. Sonraki her yıl ayrıca bazı yeni oyunlar eklendi.
Gran Turismo 4, Trackmania Nations, Defense of the Ancients, Special Force, FIFA, Need for speed, Guitar Hero, Super Street Fighter, Dota, Shoot Mania Storm, Tekken, Call of Duty, Just Dance ve League of Legends bunlardan bazıları. ESWC'de şimdiye kadar oynanmış diğer oyunlar.
Turnuvada yer alan bir oyunun daha yeni sürümleri yayınlandığında, eski sürümlerin yerini aldılar. Örneğin, FIFA 10, 2011'de FIFA 11 ve ardından 2012'de FIFA 13 ile değiştirildi. Tek bir etkinlikte yer alan en yüksek oyun sayısı 2010'da on'du.
Resmi başlıklar dışında, turnuva genellikle birkaç başka oyun içerir. Genel olarak, neredeyse tüm popüler e-sporlar genellikle oynanır ancak ana etkinlikler olarak gösterilmez. Oyunlar, dövüş, birinci şahıs nişancılar, çok oyunculu çevrimiçi savaş arenaları, yarış, spor, gerçek zamanlı strateji, üçüncü şahıs nişancılar ve kart oyunları olarak kategorize edilir.
madalya çetelesi
Şu anda Fransa, 23 altın madalya, 14 gümüş madalya ve 25 bronz madalya ile en yüksek madalya sayısına sahiptir. ABD, 30 madalya ile ikinci sırada yer alırken, onu İsveç ve Güney Kore izliyor. Şimdiye kadar etkinliğe katılan tüm ülkelerden sadece 32 ülke madalya kazandı.